Ali je samostojna izdelava strani na spletu res tako zapletena?

Marsikomu se zdi samostojna izdelava profi strani na spletu enako zahtevna, kot bi se sam odločil, da bo zamenjal olje v svojem avtomobilu. A tako kot pri menjavi olja, se tudi tu najdejo posamezniki, ki vedo, da samostojna izdelava spletnih strani sploh ni tako zahtevna, če imaš vsaj malo žilice in smisla za tovrstno delo. In glede na to, da za spletno stran marsikdo nima na voljo toliko denarja, kot ga zahtevajo profesionalci, se vsekakor izplača poskusiti.
Na kaj je treba biti pozoren, da nam uspe stran narediti samostojno?

Kako se lotiti samostojne izdelave strani?

Za začetek je potrebno registrirati domeno za spletno stran in izbrati ponudnika gostovanja, da bomo lahko vsebine strani umestili na dostopen strežnik. Potem pa je najbolje, da se odločimo za izdelavo v WordPressu, ki velja za sodobnega, brezplačnega ali vsaj poceni ponudnika že pripravljenih grafičnih in programerskih rešitev.
Kako je videti delo v praksi? Ko si na svoj računalnik naložimo WordPressov programski paket, ki nam omogoči delo, izberemo grafično predlogo, ki nam ustreza – torej vizualno obliko strani, nato pa vanjo dodajamo programske bloke, ki so že pripravljeni, in nam omogočajo najrazličnejše funkcije. Če se dela lotevamo prvič, je vsekakor dobro, da si preberemo pred tem tudi kakšen blog oziroma nasvete o tem, katera orodja velja izbrati, da bo stran v skladu s slovensko ter evropsko zakonodajo, da bomo imeli z njenim funkcioniranjem najmanj težav, in da bo sodobna ter nam prinašala kar največ obiska. Pri tem se velja še posebej poglobiti v najboljše načine glede same optimizacije. Skrb za to, da bodo strani dobro optimizirane in bomo tako imeli kar najboljše možnosti obiska, naj bo na prvem mestu.

Izdelava strani v WordPressu

 

Kaj in kako izbrati?

Samostojna izdelava spletnih strani zahteva od nas predvsem to, da pozabimo na svoj okus, ter si postavimo pred oči predvsem dejstvo, da mora biti spletna stran po meri uporabnika. Pozabiti moramo, kaj si želimo mi, ter se osredotočiti na to, kaj si želi naša ciljna skupina. Prilagoditi ji moramo videz, vsebine in delovanje strani, sicer bo raje odšla h konkurenci – in te tudi na našem trgu ni malo. Poleg tega moramo ponuditi kakovost, predvsem v vsebinskem smislu, kajti strani, ki ponujajo prazne besede ali se očitno trudijo za višanje obiska zgolj z nepomembnimi vsebinami, je že sedaj preveč. Takšne strani sicer dobijo obiskovalce, vendar so ti kratkoročni, če želimo, da se bodo vračali, pa moramo ponuditi vrednost, ki jo cenijo. Vedno torej raje izberite kakovost. In če to pomeni, da samostojna izdelava spletnih strani ni najboljša izbira, potem si raje priskrbite pomoč profesionalcev, kajti ta strošek se vam lahko z dobro zastavljeno stranjo hitro povrne.

Nekaj odličnih programov za samostojno izdelavo strani