Preprosta spletna stran v HTML in CSS

Web design zato zahteva različne sposobnosti: programiranje, ergonomijo in interaktivnost, in dobro poznavanje tehničnih omejitev, povezanih z domeno: raznolikost spletnih terminalov in njihove poglede, dostopnost, posebnosti različnih jezikov in procesov prenosljivost, skladnost s priporočili W3C. Web design za spletno stran se pojavi prvič v funkcionalni obliki mock-up s tehničnimi specifikacijami: ergonomija, grafično oblikovanje, celostne grafične podobe, trženje, interaktivnost.

Priporočamo:
Worpress: https://wordpress.com
PHP: https://sl.wikipedia.org/wiki/PHP
HTML in CSS: https://www.w3schools.com/html/html_css.asp

Spletna online stran je lahko izdelana preprosto  v HTML in CSS obliki, storitev programirana v Java, PHP ali drugem strežniškem jeziku Tim Berners-Lee je izumitelj World Wide Web. Objavil je prvo spletno stran, avgusta 1991, zaradi česar mu pripada naziv je prvi oblikovalec strani (web designer). Spletna stran uporablja prvič hiperpovezave in povezavo na e-poštni naslov.

Sprva so bile spletne strani, napisane v osnovni v HTML obliki, jezik, ki daje spletni strani osnovno strukturo (naslove in odstavke), ter možnost uporabe hiperpovezave. To je bil nekaj novega in je bilo bistveno drugačne oblike kot prejšnja sporočila, uporabniki lahko enostavno odpretjo druge strani. Postopoma, kot so internet in spletne strani in izdelava napredovala,  so tudi jezik, ki oblikuje strani “Hypertext Mark-up Language” ali HTML, postal zmoglivejši in prilagodljivejši. Nov element, tabele, v katerih  lahko prikazujete podatke, so bile hitro preusmerijene od njihovega prvotnega namena, in so bile uporabljene za postavitev sredstvev. S prihodom CSS in drugih slogov, so postale postavitve z tabelami kaj kmalu zastarele. Sodobne tehnologije, ki uporabljajo podatkovne zbirke ali serverje  (glej CGI, PHP, ASP.NET, ASP, JSP in ColdFusion) in oblikovanje standardov je CSS  dodatno okrepil in razširil oblikovanje, izdelavo in orodja spletnega texta oziroma strani. Razmeroma novo tehniko, imenovano daljinsko kodiranje je omogočilo uporabo interneta bolj dinamično, brez potrebe po plug-in ali specializiranih aplikacijah. Vodja teh tehnologij je AJAX, vendar to ni edina obstoječa tehnologija. Poleg tega, AJAX še ni dosegla statusa standarda.

Glede na vrsto lokacije, konteksta in razpoložljivih sredstev za izvajanje so nekaterih od teh korakov so neobvezni ali neuporabni.Vsaka od teh faz ustreza znanju (ergonomija, informacijske arhitekture, SEO, spletno pisanje, itd.)

Projekt izdelave strani:

-Refleksija na ciljno mestu, ciljna donosnost, finančna sredstva za opravljanje…
-Razmišljanje o želeni avtonomijiin, vrsti človeških virov za posodobitve
-Razmislek o vsebini: strani, pričakovane storitve, načela navigacije

Izvajanje izdelave:

-Vložitev domenskega imena
-Izbira spletnega strežnika
-Izbira in namestitev sistema za upravljanje z vsebinami (primeri: SPIP, Typo3, Drupal, Joomla, Wiki, WordPress,…) spletne strani v urejevalnik WYSIWYG (npr Adobe Dreamweaver, phpDesigner, Microsoft FrontPage, NVU NVU, WebSelf, iziSpot) ali besedilu (primeri: skakavka, Emacs, Notepad ++, …).

Oblikovanje spletne strani:

– Ustanovitev HTML ali XHTML strukture strani (https://www.w3schools.com/html/)
– Opredelitev ˝drevesa˝
– Razvoj grafike (https://www.w3.org/standards/webdesign/graphics)
– Razvoj programske opreme (https://wordpress.com)

Izdelava, vzdrževanje spletnih online strani je pogojena s tem, da se zagotovi njeno pravilno delovanje; obstajajo štiri vrste vzdrževanja: korektivno vzdrževanje, preventivno vzdrževanje, nadgradnjo vzdrževanje, adaptivno vzdrževanje. Dostopnost spletnega mesta je dejavnik, ki ga je treba upoštevati pri vsaki stopnji, od razvoja do strukture strani. Isto s strategijo SEO, lahko se izvajajo od spočetja. Načela SEO je treba upoštevati tudi pri ustvarjanju predloge, integracije strani, uredniške vsebine, zagona spletne strani, vzdrževanja. Ergonomija je vključena tudi v vseh fazah: načrtovanje, recept in revizija, stalno izboljševanje strani.